Hanneke op ten Berg | dagbestedingscoach

Blij met dit certificaat signaleren en begeleiden. Tijdens dit leertraject, heb ik o.a kennis en vaardigheden verworven over het omgaan met onbegrepen gedrag.
Dit biedt voor mij mogelijkheden om als Dagbestedingscoach naast het begeleden van ouderen ook andere kwetsbare doegroepen te gaan begeleiden. Weer een nieuwe uitdaging.

 

 

Nieuw samen werking met Sroetie Patandin Dansinstructuur

IndianDance Shruti

Zij geeft ondersteunende en motiverende bewegingsactiviteiten aan verschillende doelgroepen waarbij het eigen fysieke vermogen centraal staat. Werken aan vitaliteit en conditie, met elkaar dansen en plezier beleven.

We gaan workshops geven waarbij we dans individueel en in groepsverband aan bod komt ook in combinatie met zang. Voor meer informatie kunt u ons bellen of mailen.

Hanneke op ten Berg hannekeotb@gmail.com 0619045411  en Sroetie Patandin mettahuis@live.nl 0645870049 

                                     

                       

Vijgenchutney gemaakt  4-8-2020

Als Dagbestedingscoach doe ik ook dit soort activiteiten met mijn cliënten. Jam maken van druiven, zingen ( nu buiten), schilderen voorlezen, klassieke muziek beluisteren enz. Activiteiten die u graag wil doen.

 

   

 

 

 

Schilderen via skype les 1 en 2     10-6-2020 

Schilderen moet uitdagend blijven voor deze cliënt met een licht verstandelijke beperking vandaar dat ik de lat iets hoger heb gelegd.
Van te voren heb ik de gezichten en de rug van de fietser geprint en de rug uitgeknipt en deze bij de client afgegeven.
Om een goed beeld te krijgen tijdens het schilderen apte hij een foto van het schilderij.
Stap voor stap heeft hij eerst de gezicht nagetekend en daarna de rug aan de nek vastgeplakt. Voor de wielen gebruikte hij een bord voor de omtrek. Ik heb voorgetekend hoe je de spaken kon tekenen.

 

Les 1 schilderen via skype.

Nu ik niet meer kan schilderen met een cliënt van mij, schilder ik met deze jongen via skype.
Ik geef aanwijzingen en hij laat mij zien wat hij geschilderd heeft. Het thema van het schilderij verzint hij. Ik zoek aanpassingen hoe hij dit restaurant wat op een afbeelding staat ,kan schilderen.
Zie volgende keer.

 
  Les 2 en 3 schilderen via skype

Woensdag 1 april
Vandaag is de cliënt met wie ik samen schilder verder gegaan met het schilderen van de achtergrond. Thuis op pallet voorgedaan hoe hij een bepaalde kleur kon maken. Hij liet mij steeds de kleur zien. Verder heeft hij tafels erbij geschilderd en een bank en kussens op de bank.

Vrijdag 3 april.
Het schilderij afgemaakt.
In een restaurant hoort eten op de tafel. Plaatjes met eten erop worden op het schilderij geplakt. Natuurlijk horen daar ook glazen bij.
Voorgetekend hoe je op een eenvoudige manier glazen en een wijnfles kunt tekenen.
Planten worden geschilderd om het gezellig te maken.
Het restaurant van de Stadshoeve is klaar.
Woensdag 8 april gaan we weer samen een nieuwe uitdaging aan.

 

 

4 september 2019

Zes weken mee gedaan aan een cursus NAH voor mantelzorgers in Wezep bij Interaktcontour. Was erg leerzaam. 

 NAH ( niet aangeboren hersenletsel).

 

1e workshop klassieke muziek 4-11-2019 bij Huis Assendorp

Vandaag een workshop gegeven over klassieke muziek. 8 bewoners waren aanwezig. Een mooi gezelschap om mee te beginnen.
Muziek laten horen van Tchaikovsky en Debussy,
een Rusische en een Franse componist. Sommige bewoners deinden mee op de bekende "Walz of the flowers " van Tchaikovsky en genoten van het Zwanenmeer van Debussy.
Een klassieke muziek liefhebber vroeg of ik een uitdraai wilde maken van wat ik verteld had over de componisten zodat hij het nog een keer kon lezen.

 2e workshop klassieke muziek 11-11- 2019

Bewoners verteld over de componist Orf en stukken laten horen uit de Carmina Burana.
Een prachtig stuk waar de mensen van genoten. Deze muziek werd ook als flashmop gebruikt op een station.
De 2e helft hebben we geluisterd naar muziekstukken van Beethoven.

 3e workshop klassieke muziek 18-11- 2019

Vandaag heb ik iets verteld over de componisten Bizet en Mendelsohn.
Veel componisten componeren al op jonge leeftijd maar worden vaak pas beroemd
Als ze overleden zijn.
De muziek en het verhaal van Carmen kwam aan bod en bij Mendelsohn hebben de bewoners 12 min lang genoten van Midsummer nights dream.

 

 

'Ik maak mijn cliënt graag blij met een activiteit; dat geeft mij energie', vertelt dagbestedingscoach Hanneke op ten Berg.
'Ik maak mijn cliënt graag blij met een activiteit; dat geeft mij energie', vertelt dagbestedingscoach Hanneke op ten Berg.

'Je bent nooit te oud om te genieten'

 

(door Sigrid Aalfs)

Hanneke op ten Berg uit Zwolle is dagbestedingscoach; zij onderneemt activiteiten met ouderen, zowel individueel als in groepsverband. Iets creatiefs als schilderen, zingen, tuinieren, maar cafébezoek of een luisterend oor bieden, kan ook. Ze is sinds tien jaar ZP-er, maar doet dit werk al veel langer.

"Vaak neemt de familie van een oudere contact met me op, vrijblijvend volgt dan een eerste gesprek bij de bewoner thuis. In het gesprek wordt duidelijk wat de oudere wil, en dan kijk ik hoe we dat samen kunnen realiseren. Ik maak vervolgens een dagbestedingsplan; wat is er nodig om hem of haar te kunnen laten genieten, de interesses van toen en nu, of met diegene een nieuwe uitdaging aangaan. "

Iedereen van 50 jaar en ouder is welkom bij Op ten Berg. "Ik heb meegemaakt dat iemand van 50 graag iets met me wilde ondernemen, omdat diegene zich eenzaam voelde. Maar de meeste cliënten hebben de ziekte dementie en zijn gemiddeld 80 jaar. Ze wachten dikwijls op een verpleeghuisopname, wonen in een verpleeghuis, of nog zelfstandig. Ik bezoek de mensen altijd in hun eigen leefomgeving. Nadat de zakelijke kant geregeld is met de familie, kunnen de ouderen direct beginnen. Vaak wil de familie dat ik in de zomervakantie wat vaker afspreek met de oudere, omdat hij of zij dan minder vaak bezoek krijgt. Ik kan dan voor de creatieve inbreng en een luisterend oor zorgen. Ik zorg voor alle materialen. Meestal schilder ik met de cliënt. Veel mensen beginnen op hun oude dag nog met schilderen."

Een cliënt kan een strippenkaart kopen voor 120 euro. Daar zitten vier activiteiten in op maat, meestal spreekt Op ten Berg een keer per week af, een afspraak van een uur. Ze maakt ook wekelijks een fotoverslagje van de activiteit, zodat de familie kan zien wat ze gedaan hebben, en het is een manier om herinneringen daaraan later terug te halen. "

Omdat deze ouderen dat vaak weer snel vergeten vanwege hun dementie, is dat waardevol. De activiteit zelf zorgt voor een moment van geluk. Ze hebben even kunnen genieten. Mijn motto is dan ook; 'je bent nooit te oud om te genieten.' De activiteit is een ontdekkingsreis in de mogelijkheden naar wat iemand kan en wil. Ouderen kijken uit naar mijn bezoek en ik laat hen ook altijd blij achter. Ik vind het belangrijk ouderen te prikkelen, en daarom probeer ik nieuwe dingen uit. Ik haal mensen graag uit de sleur en omzeil de geijkte dingen." Het werk geeft Op ten Berg veel voldoening. "Ik heb iemand blij kunnen maken met iets kleins. Daar krijg ik energie van."

www.individueledagbestedingouderen.nl

 

Mooi om te zien. Deze mevrouw heeft altijd gepuzzeld. Ook nu beleeft ze er nog plezier aan. Door deze speciale puzzel speciaal voor mensen met Alzheimer kan ze blijven puzzelen.
Hanneke op ten Berg/Dagbestedingscoach
www.individueledagbestedingouderen.nl

 
 
 
 Humor vind ik erg belangrijk als Dagbestedingscoach voor ouderen. Vandaag weer veel   gelachen met een cliënt met de ziekte   dementie.

 Samen een boek bekeken over hilarische uitspraken van ouderen met foto's erbij.

   

 

 

 Wat verrassend. Vandaag pokeren geleerd van een cliënt van mij. Een mevrouw met           parkinson.   Mooie activiteit om samen te   doen.
 Hanneke op ten Berg/dagbestedingscoach

10-1-2019

Schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Cultuurplein Noord 
Veluwe in Heerde.

Vandaag weer de 1e keer in het nieuwe jaar. Een nieuwe deelneemster komt ons gezelschap versterken. Ze heeft nog nooit eerder geschilderd. Spannend voor haar en een uitdaging voor mij.
Na eerst kleuren gemengd te hebben en te experimenteren met acrylverf, is ze bloemen gaan schilderen. Bloemen maken haar blij.
Dit is het resultaat tot nu toe.
Wilt u ook meedoen dan kunt u contact opnemen met het cultuurplein of met mij.

Hanneke op ten Berg/ Dagbestedingscoach
www.individueledagbestedingouderen.nl

 

 

13-12-2018

Schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel  Cultuurplein Noord Veluwe in Heerde

Ga deze uitdaging aan

Vandaag alweer de laatste keer dit jaar, maar er komt een vervolg. Donderdag 10-1-2018 starten we weer. Het is mooi om te zien wat het schilderen met de deelnemers doet. Het schilderen geeft rust maar vooral veel zelfvertrouwen. Tijdens het schilderen wordt er gepraat, maar er is ook ruimte voor stiltes. Het verhaal staat centraal. Wat doet N.A.H. met je. Ze schilderen het proces of de gevolgen maar ook de dingen waar ze van houden en weer van kunnen genieten.

In deze 10 workshops zie ik dat de deelnemers meer durven. Het feit dat iets lukt ondanks dat het veel energie kost, geeft voldoening. Erkenning, begrepen worden dat is waar mensen met een N.A.H tegen aanlopen. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor hen niet zo.

Ik heb nu alweer aanmeldingen voor volgend jaar. Wil je ook meedoen wacht dan niet te lang en schrijf je in.

Stuur een mailtje naar info@cultuurpleinnoordveluwe.nl

Hanneke op ten Berg/Dagbestedingscoach

 

 

 23-11-2018

Naar Tuinland geweest met een meneer van 94 jaar. Hij wilde graag de kerstsfeer proeven en naar de cactussen kijken.22-11-2018

7e workshop schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel
In Heerde bij het Cultuurplein Noor Veluwe.

 Mooi om te zien hoe een deelneemster die nog nooit eerder geschilderd had, zo
geniet van het schilderen.
Van donker naar licht met de kleuren paars die ze voor ogen had en nu zelf gemengd heeft.
Het schilderij zegt iets over haar proces. In het andere schilderij ligt het accent meer
op de gevolgen van NAH.
Wilt u ook nog meedoen, komen kijken of volgend jaar meedoen?
Stuur een mail naar info@cultuurpleinnoordveluwe.nl

 

 21-11-2018  Workshop schilderen voor ouderen in de Stadshoeve. Dit na aanleiding van een deal met Stichting 4 het Leven tijdens beursvloer. Hun tegenprestatie was een intervieuw met mij over mijn bedrijf Hanneke op ten Berg/Dagbestedingscoach en een persbericht

 

 

                                                                                                                                                                                                        

 

 
 

De 6e workshop schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel in Heerde bij het cultuurplein Noord Veluwe.

Vandaag ben ik met een deelneemster bezig geweest met het mengen van kleuren. Ik heb haar uitleg gegeven hoe je verschillende kleuren paars kan krijgen. Donkere en hele felle kleuren paars. Voor mij als begeleiding was het belangerijk dat ik erop moest letten dat ik niet teveel informatie tegelijk gaf. De spanningsboog van deze deelneemster was heel kort. Het koste haar heel veel moeite om de informatie over het mengen van de kleuren op te nemen. Maar ze had hier wat op bedacht, op een appart vel papier schreef ze de nummers van de verf op zodat ze die er altijd bij kan houden. Zie foto.

Aan een andere deelnemer heb ik uitleg gegeven over het schilderen met een palletmes en het gebruik van een gel hierbij.

Enthousiast geworden? U kunt nog altijd aansluiten door een mail te sturen naar info@cultuurpleinnoordveluwe.nl

 

8-11-2018

Alweer de 5e workshop schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel in Heerde bij het cultuurplein Noord Veluwe.

Tijdens het schilderen wordt er over van alles gepraat en gezellig koffie gedronken en vertellen de deelnemers wat ze kwijt willen.
Het schilderij van deze deelnemer groeit en samen zoeken we technieken erbij om te benadrukken in het schilderij wat hij belangrijk vindt.

 

1-11-2018

Workshop schilderen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel in Heerde bij het cultuurplein Noord Veluwe

Een nieuwe enthousiaste deelneemster vandaag. 
De doorslag voor haar om mee te gaan doen met het schilderen was, dat je geen ervaring hoeft te hebben met schilderen. Bij het mengen van de kleuren begon al het plezier. Hierdoor kwam ze er ook achter wat ze wil gaan schilderen en met welke kleuren. Het schilderen geeft rust , ontspanning , afleiding en het is gezellig om samen creatief bezig te zijn.

 

 

24-4-2018

Met mensen op ontdekkingsreis gaan, dat is wat ik doe als Dagbestedingscoach. Dat maakt het werk ook zo boeiend. Als je ouder wordt, kunnen sommige interesses verdwijnen. De kunst is om bij ouderen te blijven ontdekken wat nieuwe interesses kunnen zijn. Door te bladeren in een boek over allerlei onderwerpen, kwam ik tot de ontdekking dat een meneer ook in onderzeeboten geïnteresseerd was. Vandaag heb ik met deze meneer een boek over de geschiedenis van de onderzeeboot bekeken en voorgelezen. Hij genoot hiervan.

 

 15-04-2016

Geslaagd Improvisatie theater van Theater IMPROO bij Anna Heerkens.
Liedjes en sketches uit de oude doos met slordige Sientje (Hanneke) en degelijke Dora (Taco}
zie ook www.taconio.123website.nl

 

 23-09-2015

Na veel succes in verschillende verzorgingshuizen in Zwolle
Met Theater IMPROO, bieden wij nu een workshop improvisatietheater in de wijk.
Hier kunnen álle senioren aan mee doen.
U hoeft geen toneelervaring te hebben om mee te doen.
Genieten staat voorop!
Plaats: De Bolder, Aa-landen.
Start bij voldoende deelname in november.
Hanneke op ten Berg, dagbestedingscoach en
Taco Nieuwenhuisen, acteur.

Echt iets voor u vader of moeder.


E: i.d.ouderen@gmail.com
T: 038-4543561

Zie flyer door op download te klikken

flyer improvisatie theater 2015 A5.docx
Download

 

 

11-7-2015

Theater project in Berkumstede in Zwolle van Theater Improo. 

Als vakantie programma zijn we bezig met een workshop improvisatietheater voor ouderen. De eerste sessie zijn we bezig geweest met het uitspelen van emoties en het spelen van situaties uit het dagelijks leven.

 

26-6-2015 

Interactieve avond over 'Ouderen en Pesten' in huize Margaretha in Kampen.

Door Theater Improo (Impovisatie theater voor ouderen). Het was een geslaagde avond met veel herkenbare situaties. We kijken er met veel plezier op terug, samen gespeeld met acteur Taco Nieuwenhuisen.

 

 

 

17-4-2014

Schilderen geeft rust.

Deze jongen met een lichtverstandelijke beperking is vanmiddag weer heel geconcentreerd bezig geweest met een schilderij van Michael Jackson. Hij geeft het onderwerp aan en met behulp van mijn aanwijzingen geeft hij er een eigen draai aan.

 

 

30-3-2015

Soms is het nodig om dingen los te laten. Wat iemand vroeger wel kon, lukt vaak niet meer. " Het lukt me niet eens meer om te lezen, ik kan het niet meer onthouden", zei een cliënt. Daarom vind ik het zo belangrijk om met ouderen ook nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Door iets uit te proberen wat je nog nooit gedaan hebt kunnen nieuwe interesses ontstaan.
Als je dingen niet probeert weet je ook niet of je het leuk vindt.
Laatst adviseerde ik een cliënt om groenten te gaan zaaien als dagbesteding. Cherry tomaten. Je kunt hier druk mee zijn. Het onderhouden, genieten van iets te zien groeien en het eetgenot.

 

21-3-2015

 

Ongeloofelijk leuk om te zien wat dansen met ouderen doet. Mensen moeten eerst even over een drempel heen. Als ze eenmaal op de dansvloer staan kunnen ze meer dan ze zelf denken. Hun eerste reactie is vaak: ''Ik kan niet zo lang staan'' of ''Ik kan niet dansen''. Het gaat er niet om of ze kunnen dansen maar aan het plezier wat ze beleven aan het bewegen. Als ze eenmaal dansen vergeten ze even alles en zie je ze genieten. Even een dansje maken met iemand doet wonderen. Dit geld ook voor mensen in een rolstoel.

 

 

6-3-2015

Ze zeggen weleens 1 dag niet gelachen is 1 dag niet geleefd, maar ook zingen draagt zoveel bij aan welzijn. Het gaat er niet om of je goed kan zingen maar dat je er plezier aan beleefd.

Dit is afgelopen week gebleken toen ik bij een nieuwe cliënt kwam. Deze meneer zocht een vorm van dagbesteding thuis want hij was depressief als gevolg van bepaalde beperkingen.Voorgesteld om samen te gaan zingen.Hij had nog nooit gezongen.Ik had een lied uitgezocht wat hem aansprak. Hij was verbaast over zijn stem en we hadden plezier tijdens het zingen.Nu gaan we elke week een lied instuderen.

 

3-2-2015

 

Hoi Hanneke,

Ik wil je bedanken voor de wekelijkse afspraakjes die je met mijn moeder had. Iedere week kwam je trouw om samen met mijn moeder de dingen te doen die ze fijn vond. Leuke , praktische en andere dingen! Ik vond je bijdrage een enorme toevoeging aan de kwaliteit van haar leven. 
Oa het maken van mooie schilderwerkjes. Je bracht alles mee zodat ze zo aan het werk kon. 
Ze genoot van de gekozen onderwerpen die ze zelf of soms met hulp van jou koos.
Ze keek er naar uit en ook in de rest van de week werd er vaak gekeken en gepraat over de vorderingen en haar bevindingen. En later kreeg ze ook de smaak te pakken van het zingen...
Het was een levendig gebeuren en ze was erg verknocht aan je.
Je hebt de juiste warmte en oprechtheid in je om te zorgen dat mijn moeder zich snel met je 
Kon verbinden. Het was verwennerij!
Dankjewel voor het meehelpen aan een mooie tijd in het leven van mijn moeder in verzorgingshuis de nieuwe haven.
Ik wens je veel lieve en leuke momenten met mooie mensen toe.

Grtjs Marie Jose

 

2-2-2015

 

Dit is waar ik voor ga en waar mijn passie ligt. Aansluiten bij de behoefte van de cliënt.

Woonlocatie Klokkengieterlaan 2

Hanneke op ten Berg geeft inmiddels al ruim 1 jaar schilderles aan een van de bewoners van onze woonvoorziening voor mensen met een beperking.
De bewoner in kwestie en wij als begeleiding zijn erg tevreden over o.a. haar manier van communiceren, haar houding en haar manier van lesgeven.
Om enkele voorbeelden te noemen:
· Hanneke geeft in eenvoudige taal uitleg waardoor ze in haar communicatie weet aan te sluiten bij het niveau van onze bewoner. Daarnaast heeft ze een rustige en prettige uitstraling, wat onze bewoner naar eigen zeggen als positief ervaart.

· Hanneke heeft een heldere en prettige communicatie naar ons als begeleiding, bijvoorbeeld voor het maken van afspraken en het verschaffen van informatie. (verslagen)

· Hanneke werkt cliëntgericht: ze weet aan te sluiten bij hetgeen de bewoner zelf wil leren/maken.


Tot slot nog een aantal quotes van ons schilderstalent zelf: 
· 'Ik krijg goede tips van Hanneke'.

· 'Als ik hulp nodig heb dan kan ze goed helpen'.

 

En misschien nog wel het allerbelangrijkste:
· 'Ik vind het schilderen met Hanneke erg leuk!'

 

Kortom: wij hopen dat we nog lang gebruik mogen maken van de expertise van Hanneke in de rol van schilderslerares omdat ze op creatief gebied het beste in onze bewoner naar boven weet te halen.


Jan Megens (assistent begeleider van de betreffende bewoner)

 

 

 

2-2-2015

Mooi dat ik mede kan bijdragen aan een stukje kwaliteit van leven:

 

Beste Hanneke,

Hierbij mijn aanbeveling:

Hanneke begeleidt mijn moeder elke week naar het 'alzheimer' koor "Oud Goud". Mijn moeder geniet enorm van deze activiteit. Ze zingt graag en kent enorm veel liedjes. Doordat het voor haar moeilijk is om in een grotere groep alles te kunnen volgen, is het heel fijn dat Hanneke als een soort van tussenpersoon de wereld op zo'n moment voor mama kan duiden. Hanneke vervult deze rol op een rustige, vriendelijke manier waarbij zij mijn moeder in haar waarde laat en stimuleert tot het aangaan van sociale contacten. Mijn moeder zit in een rolstoel en behoeft daarom ook wat extra begeleiding Hanneke doet dit met zorg. Alleen zou mijn moeder niet in staat zijn om het koor elke week te bezoeken terwijl zij er juist zoveel positieve energie van krijgt. Hanneke overlegt met mij wanneer dat nodig is en elke week krijgen wij als familie een verslagje. Dat is plezierig omdat je als kinderen dan weet hebt van moeders belevenissen en in een gesprek met haar daarop kunt aansluiten. Ik ervaar Hanneke als een betrouwbare persoon die professioneel met oudere mensen om gaat.

Liesbeth Ruinemans
(dochter)

 

 

    5-1-2015 

 

 Na een paar heerlijke dagen vakantie tussen kerst en oud en nieuw ben ik 5 januari weer    gestart met het begeleiden van een cliënt naar een speciaal koor voor senioren. Leuk om te  zien hoe iedereen weer enthousiast mee zong en blij was elkaar weer te zien.

 

Spreuk van Lucille Ball: Het geheim van jong blijven is eerlijk leven, langzaam eten en liegen over je leeftijd.

 

Volgens mij is het geheim van jong blijven je hart volgen en doen wat je altijd graag had willen doen. 

 

 

9-1-2015

 

In die zelfde week ook weer begonnen met het geven van schilderlessen aan een jongen met een licht verstandelijke beperking.
Het geeft energie als je ziet hoe deze jongen geniet van het schilderen.
Hij is een portret van hemzelf aan het maken in de stijl van Andy Warhol. Mijn enthousiaste voor het uitproberen van stijlen en technieken zet hem aan tot meer creativiteit.
Hij geeft aan het schilderij te willen combineren met bierdopjes.
Dat is nu net de bedoeling. Het moet zijn schilderij worden.
 
   Samen zingen maakt blij

 

 

 

 

 

 

Als er een client overlijdt troost ik me zelf met de gedachte dat het mooi is dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de kwaliteit van  haar leven.

 

Bij het "Het concert des levens hebben we "Samen hebben we genoten van de muziek die de studenten hebben gespeeld naar aanleiding van een levensverhaal van een cliënt.

De spreuk die ik bij deze cliënt vind passen:

iK DOE OVERAL AAN MEE.

"OUDERDOM IS EEN UITSTEKENDE TIJD VOOR BUITENSPORIGHEID "(VAN LOUIS KRONENBERGER)

 

''DE SLEUTEL TOT SUCCESVOL OUDER WORDEN IS ER ZO WEINIG MOGELIJK AANDACHT AAN TE SCHENKEN.''                      ( JUDITH REGAN)

 Vanochtend gedichten van Toon Hermans voorgelezen aan een cliënt. Naar aanleiding van de gedichten vertelde ze veel over haar verleden. Ik moest hierbij aan bovenstaande spreuk denken.

 

 

Samen genieten met een cliënt op het stadsfstival speciaal voor senioren.

Vaak hoor ik familie van cliënten zeggen: "waar zou ik mijn vader of moeder een plezier mee kunnen doen? " 

Wat dacht u van een strippenkaart voor 6x individuele begeleiding aan huis of een strippenkaart voor 5x improvisatietheater samen met de buurvrouw vriend of vriendin of een strippenkaart combinatie schilderen en zingen.
Genieten, een doel hebben, erbij horen, dat is waar veel ouderen behoefte aan hebben. 

'LEEFTIJD SPEELT GEEN ROL ,TENZIJ JE EEN KAAS BENT'.
(BILLI BURKE)

 

 

 

 Ik zou vandaag aan het levensboek beginnen met een cliënt. Ondanks de pijn in haar arm wilde zij weer liever schilderen.

 Deze spreuk vind ik hier van toepassing: 'IK BEN MISSCHIEN WEL OUD, MAAR NOG EEN    JONGE    SCHILDERES.'

Positief actief. Ook al ben je op leeftijd. Zo benader ik mijn cliënten. "Zal ik u leren op een laptop te schrijven", zei ik tegen een cliënt van 82 die in de put zat omdat zij niet goed meer kan schrijven vanwege reuma aan haar handen. Een mooie spreuk van Carrie Latet:

'JE LEEFTIJD IS ALS DE NIEUWSTE VERSIE VAN SOFSWARE: ER ZIJN GEWELDIGE NIEUWE FUNCTIES, MAAR ALLE COOLE FUNCTIES VAN DE ORGINELE VERSIE BEN JE KWIJT. HET GAAT OM DE GEWELDIGE NIEUWE FUNCTIES.'

 

Zoveel positiviteit.
En dan overlijdt er een cliënt waarmee ik in de 1e instantie 1x per week schilderde op muziek. Een mevrouw met parkinson, die naarmate ze harder achteruitging wekelijks wilde schilderen.
Tot op het laatst genietend tijdens het schilderen, hoe moeizaam dit ook ging.
Op haar crematie omringt door haar schilderijen.
Een woeste zee die symboliseerde dat ze vocht en haar laatste schilderij een boom in een rustig landschap.
Een prachtige vrouw waar ik veel van heb geleerd.